Hüvelyesek fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolata

peas

Szakmai véleményem szerint – függetlenül bármely gyógyszeres kezeléstől – a megfelelő táplálkozás és mozgás szerves része az inzulinrezisztencia komplex kezelésének.

Két napja a teljes kiörlésű és a fehér kenyér fogyasztásának újszerű szempontjait ismertettem.

Ha már “belebonyolódtunk” a táplálkozás egészségtanába, ismét “hozok” egy témát…

Jelen cikk – az korábbihoz viszonyítva – nagyobb esetszámú és már a kemény végpontokat vizsgáló tanulmány, melyben a hüvelyesek hatását vizsgálták.

Sajnos arra vonatkozóan nem találtam adatot, hogy a vizsgálat elején milyen volt a populáció BMI értéke, amely független kockázati tényező a diabetes szempontjából.

Az is értékelési gondot jelenthet, hogy arra sincs adat, hogy a hüvelyesek gyakoribb fogyasztása része volt-e az egészségesebb életmódnak, pl. a rendszeres mozgásnak?

Ennek ellenére a kutatási eredményt a csoport tagjainak figyelmébe ajánlom.

A HÜVELYESFOGYASZTÁS MINT ORVOSSÁG

(forrás: MedicalOnline)

A B-vitaminban* és ásványi anyagokban gazdag hüvelyesek, különösen a lencse fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét magas kardiovaszkuláris kockázatú személyekben, írja a CLINICAL NUTRITION (Impakt Faktor: 4,916) tanulmánya.

Ismert, hogy a B-vitaminban és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium), valamint rostokban gazdag hüvelyesek alacsony glikémiás indexű táplálékot jelentenek, ezért a spanyolországi Rovira i Virgili University kutatói utánajártak, hogy a hüvelyesfogyasztás fokozása milyen mértékben képes a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére.

A CLINICAL NUTRITION című folyóiratban megjelent tanulmányukban – Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: a prospective assessment from the PREDIMED study – Nerea Becerra-Tomás és munkatársai elemezték a szója kivételével a különféle hüvelyesek fogyasztása és a magas kardiovaszkuláris kockázatú személyek körében kialakuló 2-es típusú diabétesz kockázata közötti összefüggést.

A kutatók azt is megnézték, milyen hatással van az egyéb protein- és szénhidrátgazdag táplálékok hüvelyesekkel történő helyettesítése a cukorbetegség kialakulására.

A vizsgálat során 3349 nagy kardiovaszkuláris kockázattal rendelkező, de nem cukorbeteg személyt követtek (prospektív tanulmány) átlagosan 4,3 éven keresztül.

Az eredmények szerint a több hüvelyest – LENCSE, BAB, BORSÓ, CSICSERI BORSÓ – fogyasztók ESETÉBEN 35%-KAL KISEBB A 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG KIALAKULÁSÁNAK ESÉLYE (a vizsgálatban kevés hüvelyesfogyasztásnak számított a 12,73 gramm/nap fogyasztás, ami megfelel heti 1,5 adag ételnek, 60 g nyers hüvelyesnek, illetve nagyobb fogyasztásnak számított a 28,75 gramm/nap hüvelyesfogyasztás, azaz a heti 3,35 adag hüvelyes fogyasztása).

Különösen a lencse fogyasztása állt összefüggésben a kisebb cukorbetegség-kockázattal.

Azon vizsgálati alanyok esetében, akik az utánkövetés során heti 1 adag lencsét ettek, 33%-kal kisebb volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik csak heti fél adag lencsét fogyasztottak.

Az eredmények szerint az is szignifikáns mértékben csökkentette a diabétesz kialakulásának kockázatát, ha napi fél adag protein- vagy szénhidrátgazdag táplálékot – pl. kenyér, rizs, sült krumpli – fél adag hüvelyesre cseréltek.

* MEGJEGYZÉS: Az inofollic és a myo-inozitol is a B-vitamin család tagja.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/…

 

Szerző:

Dr. Gődény Sándor endokrinológus-nőgyógyász klinikai orvos,

A Szakmailag ésközösen az inzulinrezisztenciáról csoport alapítója,

a PCOS Amazonok szakmai támogatója

http://pro-qaly.hu

http://rendelo.pro-qaly.hu

Comments are closed.