Hogyan lett SZUPERERŐM, pedig nem is tudtam róla

wonder-woman-1016324_640

 

Szupernő kérdés. Muszáj beszélni róla, mert mindenhol belefutunk. Reggel mikor hajnalban kelsz és a tengernyi teendődre gondolsz. Vagy éppenséggel ma kicsit lazítanál és nem az ébresztőóra visítására kelsz – apropó ki emlékszik még arra, hogy milyen érzés délig aludni? – nos hát akkor meg gyötör a lelkiismeret, hogy miért vagy ilyen lusta… Sétálsz az utcán, nézed a tévét, újságot olvasol, szelfizel a kedvenc kávézódban /azok a fránya alkalmazások, amik még tökéletesebbé teszik a képet ugyebár…/ Miért sorolom én ezeket? Mert mindnél ott a sötét való, a tény: LÉGY SZUPERNŐ!

Légy szupernő. Sulykol ezen kívül bármi is mást? Vagy nyugtassatok meg kérlek, hogy csak én vagyok túl szigorú, és a világ, ami körbevesz minket nőket nem csak arról szól a nap 24! órájában, hogy nekünk mindig mindenhol mindenben tökéletesnek kell lennünk?!

Vegyük mondjuk a  szupernőket. ☺

Lara Croft. A női Indiana Jones. Okos, milliomos, bátor és szép. Mi több, a világ megmenekülését köszönhetjük neki. De ha ő el is fáradt, akkor sem kell aggódnunk, színre léptek a többiek szépen sorban, a teljesség igénye nélkül páran: A mutáns, aki az emberiség túlélésért küzd, Vihar (X-men filmek). Batman oldalán – jaj, Istenem, egyszer akkor is Batman felesége leszek! – harcolt a „legérzékibb hősnő”, a Macskanő. Egyben talán a legirigyeltebb karakter is, hiszen ki ne akarna csókolózni Batmannel?! ☺  Vagy a nagy port kavart új mozi, aki látta jelentkezzen, az Amerika kapitány: Polgárháború c. akciófilm, amelyből ismerjük a Fekete Özvegy karakterét?! A dögös bögyöst –irigy – Scarlett Johansson testesíti meg, és valljuk be, minden megvan a jellemében, amilyen egy kicsit, még ha titokban is, de szeretnénk lenni. Szép, érdekes, titokzatos, picit rosszlány, ugyanakkor jó oldalon áll, sportos, és ami nekem legjobban tetszik, hogy a szuperhős férfiak társaságaban igenis számít a véleménye. Melyik nő ne vágyna titokban arra, hogy a férfiak ugyanolyan egyenrangú félnek tekintsék?! És ezzel el is érkeztünk a darázsfészekhez, csak bele ne nyúljak! Ezt a témát próbálom majd úgy megközelíteni, hogy kicsit se tűnjek feministának, és legfőképp ne tűnjön úgy, hogy 21. századi szüfrazsett mozgalmat alapítok, amivel aztán a világ meghódítása a célom! 🙂

És akkor most vegyük a VALÓDI szupernőket! ☺

Minden nőben/lányban felmerül a kérdés, hogy „számomra mi a fontosabb?” Olyan ez kicsit, mint amikor kislányként álmodozunk az esküvőnkről, és eldöntjük, hogy bazsarózsa lesz a kezünkben és csipke lesz a fehér… Választunk. Mindezzel nincs is baj, hiszen erről szól az élet. A gondok akkor kezdődnek, mikor egy nőnek választania kell, hogy akkor ő most bizony karriert csinál, vagy családot alapít? Merthogy a kettő együtt nagyon nehezen megy. Viszont, megy! Itthon sajnos kevésbé elfogadott az az anyuka, aki szülés után fél évvel visszamegy dolgozni, vagy otthonról dolgozik, netán csinál közben egy saját vállalkozást. Valljuk be hölgyeim, legtöbb negatív előítélettel mi vagyunk saját nőtársainkkal szemben! Nem egy olyan anyukát ismerek, akik sikeresek az üzleti életben és közben boldog családanyák, akiknek boldog gyerekeik vannak! Na de erről hosszas vitát lehetne folytatni, pro-kontra érvekkel, s mindenkinek valahol igaza is lenne…

Visszatérve a szupernő mítoszhoz.

A feminizmus sajnos azt sulykolta belénk, hogy mi is megkaphatunk mindent, s mi ezt elkezdtünk úgy értelmezni, hogy valóban meg is kell!! szereznünk mindent, ráadásul a lehető legrövidebb idő alatt. E miatt, s a munkaerőpiacon még mai napig meglévő hátrányos megkülönböztetés miatt, a férfiarcú társadalom és a megfelelési kényszer miatt akkora teher nehezedik ránk, amit egyre nehezebben bírunk el. Jegyet váltottunk egy express vonatra, s ha nem vagyunk elég óvatosak, a végállomás: szorongás, stressz, depresszió, szingli életforma…

Bár egyre több cég hirdeti, hogy a női vezetőik aránya eléri az 50%-ot, vagy egyre több, bár még így is kevés, cégnél létesítettek gyerekfelügyeletre alkalmas helyeket, a trend sajnos az, hogy a vállalatoknak sem érdekük sem céljuk, hogy a nőket gyerekvállalásra ösztönözzék, ezzel támogatva az elöregedő társadalom elleni kampányokat is.

Egy nőnek minden helyzetben nehezebb.

#Gyerektelen nő. Nők körében gyakran előforduló nézet, 30 felett, ha már van gyereked, akkor számítasz nőnek. HR interjún: hamarosan úgyis elmegy szülni, ez az állás pedig teljes embert kíván majd.

#Családos nő. Ha valaki anya lett, akkor elsődleges –és végleges – szerepét töltse be, ő csak másodrendű állampolgár. Foglalkozása: Anya. Nagy problémát okoz éppen ezért is szülés után újból nővé válni.

#Csinos, jó testű, kisportolt. Ez az, amit a média leginkább elront, ez az, amit közvetít felénk a világ, nap, mint nap. Légy fitt, sportos, jól ápolt, divatos és kedves. Amivel ugye semmi probléma nincs is! Nehéz? Nem! De ne legyen kényszer, mert az meg is betegíthet! Akkor már van probléma. S bár az anorexiás modellek kora leáldozóban van, a médiában még mindig központi szerepet kap a túlsúly, vagy a túlsúlyos nők megítélése. Mindenki tisztában van ugyan a retusálás „művészetével”, s hogy azok a képek, amik az újságos standoknál kandikálnak rád, néha köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, az önbizalmat még így is képesek megtépázni. Aztán ott az öltözködés kérdése is. Folyton, állandóan, jövet-menet, lépten-nyomon ítélkeznek felettünk. Ha rövid a szoknya, mélyebb a dekoltázs, magasabb a cipő sarka (khmm ribanc ugyebár)…vagy ha túl hosszú a szoknya (akkor meg nem vagy nőies). De a kettő között sem ússzuk meg a címkeaggatást! Lehetsz unalmas, pimasz ésatöbbiésatöbbi. A társadalom folyamatosan beskatulyázza a nőket. Szóljatok ha valahol másként van, szeretnék oda költözni!

#Odaadó, gondoskodó, jól főző háziasszony. Ezek a férfiak elvárásai. Mindnek. Ha nem ezt mondja, hazudik! ☺  Vagy a kapcsolat elején jártok, ahol ezt mélyen magában tartja, nehogy már az első randin kiszaladj a világból! Főzőtanfolyamra fel…SE!

#Önmegvalósítás igénye. Direkt ezt hagytam a végére, mert legtöbbünknek sajnos ez a valóságban is a végére marad. Miután minden szerepünket eljátszottunk már a nap során, erre nem marad időnk, energiánk. Mik ezek? A hobbid például! Valami olyan tevékenység, időtöltés, amit magadnak, magadért csinálsz. Amitől Te, Te vagy!

S EZ a modern nő keresztje: MINDENNEK LENNI EGY AZ EGYBEN! Légy jó anya, szuper feleség, szex istennő, nélkülözhetetlen a munkaerőpiacon, kisportolt fitnesz lady, gyönyörűen ápolt tökéletes frizurával, csoki barna bőrrel, konyhatündér és barát, akivel szórakozni is jó elmenni néha, ha a haverok nem érnek rá. Ki ismert magára? Biztosan nagyon sokan. És abban is biztos vagyok, hogy nagyon sokatok eljutott már arra a szintre, hogy feladta. Feladta a küzdést, hogy anya szerep mellett ő még tényező legyen a munkaerőpiacon. Vagy pont fordítva. Nem szabad! Megtanultam az erős nőktől, mert vannak, léteznek hétköznapi szupernők, hogy a kulcs az ÖNISMERET. Meg kell tanulnunk a társadalmi elvárások, a negatív visszajelzések ellenében is megvalósítani önmagunkat. Rossz stratégia, hogy megpróbálunk férfiasabbak lenni a férfiaknál. Elvlégre hogyan is sikerülhetne legyőzni őket a saját pályájukon?! Igenis vállald fel a nőiességed!

Annyira komolyan elhatalmasodott már ez a “probléma”, hogy az orvostudomány lassan elnevezést is ad neki. Amerikában csak úgy hívják, a „szupernő szindróma”.

Tünetei:

* Mindig mindenben jó akarsz lenni

* Folyamatosan versenyzel másokkal és magaddal

* Soha vagy csak ritkán mondasz NEM-et

* Többet vállalsz, mint amennyit elbírsz

* Csak akkor vagy elégedett, ha túlhajszolod magad (Ezért kérdeztem a délig alvást 😀 )

* Te akarsz lenni a legjobb feleség/nő/anya

* Mindenkinek meg akarsz felelni

Hát igen. Ezek a tünetek. Nemsoká eljön az idő, mikor erre a gyógyszeripar egy egész ágazatot épít. Biztosan lesznek majd szuper-erő-antikapszulák, ha valaki szeretne kigyógyulni belőle, vagy szupernő-időnyerő bogyók amik megsokszorozzák a teendőink listáját… na jó, csak viccelek, remélem ☺  Kinek tűnik úgy ezek alapján, hogy magára ismert? Biztosan sokatok. S úgy tűnhet, hogy ellenkampányt folytatok a sikeres és szép nők ellen, de ne tűnjön! Mindenkit arra bíztatok, hogy legyetek szupernők. Ne a társadalmi normákért, sem a média nyomására, ne a főnöködért, sem a gyerekedért. Csak magadért! Találd meg azt, amiben jó vagy, és csináld. Ha te családanya vagy és ez az, amiért élsz, akkor tedd tökéletessé. Ha a karriert tesz téged egésszé, akkor tégy meg érte mindent. Bármi is tesz téged azzá, ami vagy, ne hagyd, hogy mások elvegyék tőled! Remélem, ha holnap sétálsz az utcán akkor már úgy fogsz elmenni az emberek mellett, hogy egy valódi, élő szupernő sétál mellettük! Ne feledd, nem feltétlenül kell választanod, sem szorongásig hajszolnod magad. A megoldást nem egy tanfolyamon tanulod meg, sem egy pirulával nem tudod bevenni. A megoldás: ÖNISMERET.

Na most akkor megijedtünk kéremszépen? ☺ Ja, nem, elfelejtettem…egy szupernő nem fél semmitől 😉

“Az életünk is attól értékes, hogy nem tart örökké. Óvnunk kell, mert egyszer véget ér. (…) Szerencse kérdése, hogy mennyi időnk van. Időpocsékolás más életét élni. Inkább a sajátunkat élvezzük, éljük aszerint, ami fontos számunkra, ez a lényeg! Ha nem is mindig sikerül, legalább megpróbáltuk.”

A csodálatos Pókember

Comments are closed.