Lelki háttér

fogyás lelki háttere, elhízás lelki háttere

Ma a fogyás és az elhízás lelki hátteréről szeretnék megosztani veled néhány gondolatot. Mert hiába az újabbnál újabb fogyókúrás őrületekkel, ha vannak, akik képtelenek megszabadulni a felesleges kilóktól, s e mögött gyakran lelki okok rejtőznek.

A legnehezebb feladat a lelki egyensúly megtalálása és megőrzése, ezen belül is legfőképp az önelfogadás. Vedd észre értékeidet és sikereidet! Ha ugyanis nem teszed, az nem csak a kapcsolataidra lesz kártékony hatással, de a testedre is. Az elégedettség érzését nassolással próbálod megszerezni, ezzel kompenzálva magad a sikertelen életkörülményeidért. Ami azért ismerd be, drasztikusabb a fejedben, mint a valóságban A túlevés áldozata lehetsz. /Lelki alapokon nyugvó táplálkozási zavar/ Ehelyett légy büszke magadra! Ha megtanulsz a magánéletedben elért sikerekből táplálkozni, a testednek nem lesz többé szüksége arra, hogy a sebzett önképedet nassolással elégítse ki. Az elismerést ne mástól várd, hanem add meg önmagadnak végre!

Ne félj elengedni régi, lejárt szokásokat, amik többé nem téged szolgálnak. Biztosan azt gondolod, ennek ugyan mi köze lehet ahhoz, hogy nem tudok lefogyni? Tuti itt akarom rád beszélni valamelyik önsegítő könyvem – ami nincs de nem erről van szó. Igenis egy háttérben megbújó ok lehet a túlzott ragaszkodás. Ha félsz elengedni dolgokat, akkor hajlamossá tehet arra, hogy a megszokást válaszd a változás helyett, még akkor is, ha az nem megfelelő számodra. Ekkor ugyanis a szervezeted görcsösen próbálja megakadályozni, hogy megváltozzon a külsőd. Az új alak egyenlő az új élethelyzettel, ami megriaszthat. Jó úton jársz azonban, ha beismered magadnak ezeket a félelmeket és ne keress több kifogást!

Elfojtod az érzelmeidet. Esetleges konfrontáció helyett az elfojtást választod, s inkább a finom falatok után nyúlsz. Gyakori az összefüggés a túlsúly azoknál az embereknél, akik nem tudják kifejezni érzelmeiket. Ezért ha legközelebb észreveszed, hogy a kedvenc sütidet szerzed be épp a közeli cukrászdában, helyette inkább keresd fel az adott személyt és sétáljatok egyet, beszéljétek meg mi bánt. Sikerülhet kompromisszumot kötnötök, kifejezned az érzéseidet sőt, a séta is jobbat tesz az egészségednek!

A külső konfliktusok és a nyugtalanság is befolyásolják az étvágyat. A hirtelen farkasétvágyat vagy a tartós evési kényszert nem a szervezet táplálékigénye szüli, hanem a személyes problémák „kezelésének” nehézségei, a külső ingerek váltják ki. Tehát nem akkor eszel, amikor éhes vagy. Próbáld megfigyelni magad, mikor ilyen élethelyzetbe kerülsz. Egy-egy veszekedés, konfliktusos életszakasz idején többet rágcsálsz feleslegesen, csak mert belső feszültséged van. Tartsd magad a napi 5 étkezés szabályához és tanuld meg kezelni a kapcsolataid, a belőlük eredő problémákat, ezek lehetnek az első lépések. Ha egyedül nem megy, kérj bátran segítséget!

A stresszt, mint lelki tényezőt bizonyára nem kell bemutatnom senkinek. Annyira hozzátartozik sajnos mai világunkhoz, a mindennapjainkhoz, mint maga az evés. Nem telik el úgy nap, hogy ne fogja a kezünk, és nem velünk bújik ágyba esténként. Képes tönkretenni mindent. Ugyanakkor szükségünk is van rá, ha nem találjuk, hát keressük. Mind a munkában, mind a magánéletben. Szükségünk van rá, mert motivál, felpörget és beindít. Viszont, ha túl sok, és nem megfelelően kezeljük, abból adódnak a problémák. Előfordulhat, hogy nem vagy képes megbirkózni vele, s ekkor a lelki eredetű nehézség fizikaivá válik. A stressz – amellett a kártékony mellékhatás mellett, hogy leggyakrabban nassolással próbáljuk kezelni – megzavarja a hormonháztartást, s ezáltal a méregtelenítő folyamatok elakadását segíti elő, amelyek hatására az anyagcsere folyamat is lelassul. S ha még erre rá is segítünk „pár” kártékony falattal, ne csodálkozzunk, ha a várt eredmény nem látszik meg a testünkön. Javaslatom: válassz egészségesebb stressz levezetőt… Már csak arra kell rájönnöd, melyik mozgásvilág állampolgára szeretnél lenni

Legelső és legfőbb lépésként nélkülözhetetlen tisztáznod magadban egy kérdést, mielőtt bármilyen fogyókúrába is kezdesz. Mégpedig azt, hogy mindezt magadért teszed e, vagy mások elvárásainak, akár párod, a környezeted, vagy a világ elvárásainak akarsz e ezáltal megfelelni. Nem olvastam statisztikákat arról, mennyire sikeresek bizonyos fogyókúrák, abban azonban biztos vagyok, hogy mindegyik belül, bennünk dől el. Sikeres pedig attól lesz, ha a célja a lelki egyensúly megtalálása és megtartása. Eredményes, ha megtanuljuk szeretni és elfogadni magunkat, és elfogadjuk, hogy a világ nem veszélyes hely.